Jurnalul unui Designer UX / UI

Autor: Ovidiu Muntean
๐แดสษดแดสแดส แดษดแดษช แด แด๐ษชษขษดแดส ๐จ๐ซ/๐จ๐ แดสแดแดขษชษดแดแด แดแดแด แดส แด แด แดสแดสแด แดสแด แดส แด แดsษชษขษด-แดสแดษช แดสษชแดษดแดแดแด แดแดแดสแด ๐จsแดส ๐๐ แดแดสษชแดษดแดแด sษช แดสแดษชแดแดแดแดสแดแด ษชษดแดแดส๊ฐแดแดแดสแดส ษขสแด๊ฐษชแดแด [๐จ๐ ๐แดsษชษขษด] แด ษชษดแดส-แดษด แดสแด๊ฐแดส แด แด แดแดษดแดแด แด แด แด แดแด แดสแด
Daca analizam putin trecutul, vom observa un trend al carui inertie radiaza pana in zilele noastre. Si anume orientarea catre tehnologie.
Ce inseamna orientarea catre tehnologie? Orientarea catre tehnologie inseamna atentia exclusiva asupra partii tehnice, asupra tehnologiilor software, sistemului de operare, mediului de dezvoltare si limbajului de programare.
๐๐๐๐ฎ ๐ฎ ๐ฑ๐๐ ๐น๐ฎ ๐ผ ๐บ๐๐น๐๐ถ๐บ๐ฒ ๐ฑ๐ฒ ๐ณ๐น๐ฎ๐บ๐ฒ ๐๐ฎ๐ฟ๐ ๐ถ๐ป๐๐ฟ๐ฒ ๐ฑ๐ถ๐ณ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐๐ถ ๐๐๐๐๐ถ๐ป๐ฎ๐๐ผ๐ฟ๐ถ ๐ฎ๐ถ ๐ฑ๐ถ๐ณ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐๐ฒ๐น๐ผ๐ฟ ๐๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ถ ๐๐ผ๐ณ๐๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ.
Clientul era undeva la mijlocul acestui razboi high-tech, de asemenea devenind si elementul asupra caruia se rasfrangeau in final toate aspectele negative ale acestor versus-uri inutile.
Target-ul final era de fapt castigarea unui razboi surd intre sustinatorii diferitelor tehnologii, limbaje de programare si sisteme de operare, in nici un caz satisfactia consumatorului.
Asta pentru ca dezvoltatorii erau pur tehnici si orgoliosi iar utilizatorii erau nimic altceva decat niste nefericiti neinitiati pentru care tehnologia era un rau necesar doar pentru a-si duce treaba la bun sfarsit.
๐๐ฒ๐๐๐ผ๐น๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ๐ฎ ๐๐ป๐ฒ๐ถ ๐ฎ๐ฝ๐น๐ถ๐ฐ๐ฎ๐๐ถ๐ถ ๐ป๐ ๐ฝ๐๐ป๐ฒ๐ฎ ๐ฐ๐น๐ถ๐ฒ๐ป๐๐๐น ๐ณ๐ถ๐ป๐ฎ๐น ๐ถ๐ป ๐ฐ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐๐น ๐ฑ๐ถ๐ฟ๐ฒ๐ฐ๐๐ถ๐ฒ๐ถ ๐ฑ๐ฒ ๐ฑ๐ฒ๐๐๐ผ๐น๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ, ๐ฐ๐ถ ๐๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ฎ ๐๐ผ๐ณ๐๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ณ๐ผ๐น๐ผ๐๐ถ๐๐ฎ ๐๐ถ ๐ฒ๐๐ฒ๐ป๐๐๐ฎ๐น ๐๐๐ฏ๐๐ถ๐น๐ฎ ๐๐บ๐ถ๐น๐ถ๐ฟ๐ฒ ๐ฎ ๐ฐ๐ฒ๐น๐ผ๐ฟ ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ณ๐ผ๐น๐ผ๐๐ฒ๐ฎ๐ ๐๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ถ ๐ฐ๐ผ๐ป๐ฐ๐๐ฟ๐ฒ๐ป๐๐ฒ!
Astfel s-a declansat un razvboi de care nimeni nu vroia sa vorbeasca, pe care nimeni nu vroia sa il recunoasca dar pe care toti il purtau, intre Java si C++, intre J2EE si .Net, intre Visual Basic si Delphi, intre Linux si Windows, intre Microsoft si Apple, intre Oracle si SQL Server, intre open source si closed source, iar lista poate continua la nesfarsit.
Ca atare, nimeni nu dadea doi bani pe client. El trebuia suportat cat timp isi prezenta cerintele si era bun cand semna cecurile [substantiale desigur] in momentul livrarii aplicatiei. Interfetele grafice erau dezvoltate de programatori care in cele mai multe cazuri nu aveau cunostinte avansate de proiectare a interfetelor grafice sau concepte de Design UX. Concepte care chiar daca existau atunci, in foarte multe cazuri erau complet ignorate.
๐๐ ๐๐ถ๐บ๐ฝ๐๐น, ๐ฑ๐ฎ๐๐ผ๐ฟ๐ถ๐๐ฎ ๐ ๐ถ๐ฐ๐ฟ๐ผ๐๐ผ๐ณ๐ ๐๐ถ ๐๐ฝ๐ฝ๐น๐ฒ, ๐น๐๐บ๐ฒ๐ฎ ๐ฎ ๐ถ๐ป๐ฐ๐ฒ๐ฝ๐๐ ๐๐ฎ ๐ฝ๐๐ป๐ฎ ๐๐ผ๐ ๐บ๐ฎ๐ถ ๐บ๐๐น๐ ๐ฎ๐ฐ๐ฐ๐ฒ๐ป๐ ๐ฝ๐ฒ ๐จ๐๐ฒ๐ฟ ๐๐ ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ฒ๐ป๐ฐ๐ฒ ๐๐ถ ๐ฝ๐ฒ ๐จ๐ ๐๐ฒ๐๐ถ๐ด๐ป. ๐๐ฎ๐ฟ ๐ฟ๐ฒ๐บ๐ถ๐ป๐ฒ๐๐ฐ๐ฒ๐ป๐๐ฒ ๐ฎ๐น๐ฒ ๐ฟ๐ฎ๐๐ฏ๐ผ๐ถ๐๐น๐๐ถ ๐๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ฐ ๐ฑ๐ฒ ๐ฎ๐ฐ๐๐บ ๐ฐ๐ฎ๐๐ถ๐๐ฎ ๐ฎ๐ป๐ถ ๐ฎ๐ ๐ฟ๐ฎ๐บ๐ฎ๐ ๐๐ถ ๐ถ๐ป ๐๐ถ๐น๐ฒ๐น๐ฒ ๐ป๐ผ๐ฎ๐๐๐ฟ๐ฒ!
Pentru noi ca dezvoltatori, arhitecti software, designeri UX/UI, manageri IT, CTO, sau ce functii mai detinem in cadrul companiilor pentru care lucram, nu mai conteaza atat de mult tehnologia in sine. Trebuie sa privim lucrurile โdiferitโ.
Tehnologia in sine nu este decat o unealta, nu este un scop. Nu este target-ul final, este doar o modalitate prin care putem obtine ceva, in cazul nostru, un produs software.
๐ฃ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐ ๐๐๐ถ๐น๐ถ๐๐ฎ๐๐ผ๐ฟ๐๐น ๐ณ๐ถ๐ป๐ฎ๐น ๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ ๐๐ฎ ๐ผ ๐ฝ๐ผ๐ฎ๐๐ฎ ๐ณ๐ผ๐น๐ผ๐๐ถ ๐๐๐ฅ๐ ๐ ๐๐ก๐จ๐๐ ๐๐ ๐จ๐ง๐๐๐๐ญ๐๐ฅ๐. ๐จ๐๐ถ๐น๐ถ๐๐ฎ๐๐ผ๐ฟ๐๐น ๐ป๐ ๐ฐ๐ถ๐๐ฒ๐๐๐ฒ!
Nu citeste nici mesajele de eroare, nu citeste nici help-ul, nu citeste nici manualul de utilizare. Pentru ca nu are timp sa citeasca o documentatie a ceva care ar trebui sa functioneze de la sine, fara efort din partea lui.
El vrea sa porneasca telefonul mobil si sa faca un apel. Cat de mult credeti ca il va interesa in ce limbaj de programare e scrisa aplicatia de Dialer, pe ce sistem de operare ruleaza si ce framework foloseste? Cat de mult credeti ca va citi documentatia tehnica a aplicatiei si instructiunile de utilizare?
Pe acest principiu gandesc absolut toti utilizatorii. Fie ca e vorba de aplicatii folosite in scop personal, de divertisment sau pentru business. Nimeni nu vrea o aplicatie pentru care trebuie sa citeasca documentatia tehnica sau manualul de utilizare. Acest lucru ii frustreaza iar daca maine concurenta va oferi un produs software care sa le satisfaca aceste simple cerinte, vor deveni clientii lor. Iar noi nu vrem asta, nu?
๐ก๐ ๐บ๐ฎ๐ถ ๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ ๐๐ถ๐๐๐ฒ๐บ๐๐น ๐ฑ๐ฒ ๐ผ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐๐ถ ๐๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ฎ ๐ฝ๐ฒ ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ผ ๐ณ๐ผ๐น๐ผ๐๐ถ๐บ!
Sistemul de operare il alegem in functie de target-ul audientei. Nu alegem sistemul de operare apoi fortam audienta sa il foloseasca. Lasam utilizatorul sa foloseasca mediul in care se simte confortabil. Daca foloseste produse Apple de o vreme, nu il vom obliga sa isi achizitioneze un smartphone cu Android.
De asemenea daca utilizatorul doreste mobilitate si accesarea aplicatiei dintr-un portal WEB, nu vom incerca sa il convingem sa foloseasca o aplicatie desktop din simplu motiv ca noi stim prea bine ca WEB sucks si WPF rulz and Desktop rocks.
Vom studia mediul in care utilizatorul se simte โacasaโ. Vom analiza ce foloseste, cu ce este familiarizat, daca prefera un Desktop sau poate tot timpul lucreaza pe un laptop, daca prefera tableta sau smartphone-ul. In functie de stilul de viata al acestuia vom trece la proiectarea solutiei de care are nevoie. Ulterior, vom stabili sistemul de operare target si in functie de sistemul de operare, vom alege mediul de dezvoltare, framework-ul si limbajul de programare.
๐ข ๐ฒ๐ ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ฒ๐ป๐๐ฎ ๐ฝ๐น๐ฎ๐ฐ๐๐๐ฎ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐ ๐๐๐ถ๐น๐ถ๐๐ฎ๐๐ผ๐ฟ ๐ฒ๐๐๐ฒ ๐ถ๐ป ๐บ๐ผ๐บ๐ฒ๐ป๐๐๐น ๐ถ๐ป ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ฎ๐ฝ๐น๐ถ๐ฐ๐ฎ๐๐ถ๐ฎ ๐ฟ๐๐น๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ ๐ถ๐ป ๐บ๐ฒ๐ฑ๐ถ๐๐น ๐ถ๐ป ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ฒ๐น ๐๐ฒ ๐๐ถ๐บ๐๐ฒ ๐ฐ๐ฒ๐น ๐บ๐ฎ๐ถ ๐ฐ๐ผ๐ป๐ณ๐ผ๐ฟ๐๐ฎ๐ฏ๐ถ๐น!
Este in momentul in care nu mai are nevoie de manual de utilizare, in momentul in care interfata grafica este intuitiva si placuta ochiului, in momentul in care aplicatia este logica iar pasii pe care trebuie sa ii urmeze sunt naturali, in momentul in care simte ca utilizand-o isi creste productivitatea si devine mai eficient.
๐ฌ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ ๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐, ๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐. [๐จ๐๐๐๐๐ ๐ฌ๐๐๐๐๐๐๐]
Complexitatea unei aplicatii se muta. Se muta de la utilizator la programator. Se muta din interfata grafica in codul sursa. Poate ca pentru a face viata utilizatorului mai usoara o ingreunam pe cea a dezvoltatorilor.
๐ง๐ฒ๐ต๐ป๐ผ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ฎ ๐๐ฟ๐ฒ๐ฏ๐๐ถ๐ฒ ๐๐ฎ ๐ฑ๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ๐๐ฒ๐ฎ๐๐ฐ๐ฎ ๐๐๐ถ๐น๐ถ๐๐ฎ๐๐ผ๐ฟ๐๐น ๐๐ถ ๐ป๐ ๐ถ๐ป๐๐ฒ๐ฟ๐!
Tehnologia trebuie sa fie o extensie naturala a individului, indiferent ca vorbim de un PC sau de un smartphone. Utilizatorul nu trebuie sa fie sclavul tehnologiei, ci stapanul ei, trebuie sa simta ca o are sub control, nu ca este controlat de ea.
Orientarea corecta este catre utilizator si catre nevoile acestuia. Aplicatia pe care o construim nu este decat un tool care sa ii faca viata mai usoara, cu ajutorul careia sa isi termine cat mai rapid treaba pentru a se putea dedica lucrurilor cu adevarat importante โ familia, pasiunile, prietenii.
๐ฆ๐ฐ๐ผ๐ฝ๐๐น ๐๐ถ๐ฒ๐๐ถ๐ถ ๐๐ป๐๐ถ ๐๐๐ถ๐น๐ถ๐๐ฎ๐๐ผ๐ฟ ๐ป๐ ๐ฒ๐๐๐ฒ ๐ฎ๐ฐ๐ฒ๐น๐ฎ ๐ฑ๐ฒ ๐ฝ๐ถ๐ฒ๐ฟ๐ฑ๐ฒ ๐๐ถ๐บ๐ฝ ๐ถ๐ป๐๐ฎ๐๐ฎ๐ป๐ฑ ๐ฎ๐ฝ๐น๐ถ๐ฐ๐ฎ๐๐ถ๐ฎ ๐ป๐ผ๐ฎ๐๐๐ฟ๐ฎ!
Dimpotriva, este acela de a scapa cat mai repede de ea… V-ati facut treaba in momentul in care utilizatorul doreste sa mai deschida o data aplicatia voastra, pentru simplu motiv ca ii place.
๐ซ๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐. ๐ซ๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐. [๐บ๐๐๐๐ ๐ฑ๐๐๐]
Am inventat computerele personale acum multi ani cu scopul de a ne face viata mai usoara, noua si tuturor celor care le folosesc. Dar in loc sa facem viata oamenilor mai usoara, am sfarsit prin a obliga toti utilizatorii de tehnologie sa devina mini-technicus.
E timpul sa ne regandim strategia si sa facem tehnologia sa isi indeplineasca scopul pentru care a fost creata, acela de a face viata oamenilor mai simpla, nu de a o transforma intr-un calvar.
๐๐๐๐๐, ๐๐๐๐๐๐ ๐ ๐ ๐ฃ๐๐ ๐๐ ๐๐ ๐๐ข๐๐๐๐. ๐ผ๐๐ ๐๐ข ๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐ถ-๐ข๐, ๐ก๐๐๐๐๐ก๐ ๐ ๐ ๐ ๐๐๐๐ก๐โ๐๐๐-๐ข๐ ๐ก๐๐๐๐ข๐๐ ๐ ๐ ๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐. ๐๐โ๐๐๐๐๐๐๐ ๐ก๐๐๐๐ข๐๐ ๐ ๐ ๐๐๐ฃ๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐ก๐ ๐๐๐ ๐๐๐, ๐ ๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐ง๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐ฃ๐๐ง๐, ๐๐ ๐๐๐๐๐๐, ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐ก๐๐ก๐. ๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐๐ก, ๐ ๐ ๐๐ ๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐. ๐๐๐๐ก๐๐ข ๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐ก๐ ๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐ข๐๐ฃ๐, ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐ก๐๐๐ ๐ ๐ข๐๐ก ๐๐๐๐๐๐๐ก๐๐ก๐.